Active, έρευνα για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής βίας σε αθλητικά περιβάλλοντα.

Ο Γ.Ν.Ο ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, και με βασικό σκοπό την συμμετοχή του σωματείου σε δράσης που συνδέουν τον αθλητισμό με την κοινωνία έχει ενεργεί συμμετοχή και συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ). Μια καινοτόμα οργάνωση με εμπειρία 40 ετών σε δράσης σε έρευνα, σε εκπαίδευση στελεχών και σε ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Για το σωματείο μας η ισότητα, η ανάδειξη των ισων ευκαιριών, η αντίληψη του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η ανεκτικότητα, η καταπολέμηση της βίας, η οικοδόμηση ανθεκτικών και ανοιχτών κοινωνιών, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις είναι φιλοσοφία και καταστατική δέσμευση.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, το σωματείο μέσω των στελεχών του (επιμόρφωση, συμμετοχή στην έρευνα, διεξαγωγή ανοικτών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης των μελών) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα active. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιλαμβάνεται τον καθοριστικό ρόλο του αθλητισμού και της άσκησης στην ανάπτυξη των παιδιών, αφού προάγει σημαντικές αξίες για την ζωή και την κοινωνία, παρόλα αυτά η βία στον αθλητισμό, ο εθισμός στην αθλητικό στοιχηματισμό, και η προβολή αρνητικών προτύπων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο αντίκτυπο του αθλητισμού στους νέους. Ο στόχος του ACTIVE είναι να προωθήσει την ενσωμάτωση πολιτικών προστασίας των παιδιών από αθλητικούς συλλόγους, οργανώσεις εξωσχολικών δραστηριοτήτων καθώς και ψυχαγωγικούς συλλόγους που εργάζονται με παιδιά.

Συντασσόμαστε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και όλοι οι προπονητές αλλά και τα μέλη θα λάβουν εκπαίδευση και ενημέρωση στο συγκεκριμένο πεδίο.