Ιστορία

Ένας από τους μεγαλύτερους σε προσφορά συλλόγους της χώρας μας είναι ο Γυμναστικός Ναυτικός Όμιλος Άρης Νίκαιας. Ο σύλλογος με την καταστατική μορφή που έχει σήμερα ιδρύθηκε το 1973, η ιστορία του και η προσφορά του όμως έχουν το ουσιαστικό τους ξεκίνημα 75 χρόνια πριν.

Ήταν το 1924, όταν Μικρασιάτες πρόσφυγες, που ήθελαν να συνεχίσουν τον αθλητισμό στο νέο τους τόπο, ίδρυσαν την ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΡΗ.
Ο ΑΡΗΣ μέσα από δυσκολίες, πολέμους, εμφυλίους, συνέχισε την πορεία του και την περίοδο 1952-1953 ιδρύει τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ.

Στις αρχές του ’60 λόγω έλλειψης παραγόντων αλλά και με τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που είχε τότε η χώρα γίνονται συνεχείς συγχωνεύσεις ομάδων με σκοπό την επιβίωση τους. Έτσι ο ΑΡΗΣ ξεκινάει συζητήσεις με την «Άμυνα Νικαίας». Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και απόρριψη της αρχικής ιδέας να μετονομαστεί η ένωση των δυο σωματείων σε «Σπάρτακο Νικαίας», αποφασίζεται κατόπιν ψηφοφορίας, το όνομα του νέου συλλόγου να είναι «Ιωνικός Νικαίας», ώστε να θυμίζει και τις αξέχαστες πατρίδες από την Ιωνία της Μ. Ασίας. Έτσι από την συγχώνευση του «Αρη» με την «Άμυνα Νίκαιας» γεννιέται το νέο σωματείο ο Ιωνικός Νίκαιας.
Περνούν περίπου 10 χρόνια και έρχεται το σχίσμα. Αιτίες υπήρχαν πολλές, η αφορμή για τη διάσπαση όμως δίνεται από την παραχώρηση δύο μεγάλων πετοσφαιριστών στον Ολυμπιακό του Γουλανδρή, για δημιουργία καλών σχέσεων και απόκτηση ποδοσφαιριστών γεγονός που βρίσκει αντίθετους σημαντικούς παράγοντες του Δ.Σ. Οι αθλητές αυτοί ήταν ο Στέφανος Πολύζος και ο Βασίλης Γαλάκος που διέπρεψαν με τις ομάδας τους και την Εθνική.

Έτσι οι διαφωνούντες σύμβουλοι αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύλλογο, ο οποίος θα καλλιεργεί όλα τα Ολυμπιακά Αθλήματα, πλην του ποδοσφαίρου. Επανιδρύεται λοιπόν ο ΑΡΗΣ, όχι πια ως Α.Σ. (αθλητικό σωματείο) αλλά ως Γ.Ν.Ο.Ν. (Γυμναστικός Ναυτικός Όμιλος Νίκαιας) και το 1973 εκλέγει Δ.Σ. και δημιουργεί τμήματα Πάλης, Άρσης Βαρών, Πυγμαχίας, Επιτραπέζιας Αντισφαίρσης, Σκάκι, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου, Κολύμβησης, Μπάσκετ, Βόλεϋ, Υδατοσφαίρισης, Χαντ-μπωλ, Ξιφασκίας, Κωπηλασίας και Ποδηλασίας (τα τρία τελευταία βρίσκονται σε αδράνεια) με έδρα τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γυμναστηρίου Νίκαιας «Πλάτων».