ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ : ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Επιτραπέζια αντισφαίριση: Ένα άθλημα που ενδυναμώνει πνευματικά και σωματικά 

Η επιτραπέζια αντισφαίριση ή το πινγκ πονγκ όπως είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς είναι μια ασυνήθιστη αθλητική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών που επιλέγουν να το εξασκούν σε εβδομαδιαία βάση. Τα παιδιά  επιλέγουν  να ασχοληθούν με το άθλημα αλλά  οι γονείς είναι αυτοί που συχνά τα αποθαρρύνουν λόγω άγνοιας. Οι επιτυχίες των Ελλήνων πρωταθλητών τόσο σε Ευρωπαϊκούς όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες λειτουργούν ως θετικά πρότυπα για τα παιδιά που θέλουν να τους μοιάσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η ιστορία του αθλήματος

Η επιτραπέζια αντισφαίριση γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία περίπου το 1880, όπου παιζόταν από μέλη της ανώτερης τάξης ως ομαδικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου μετά το δείπνο. Έχει προταθεί ότι το παιχνίδι εξελίχθηκε αρχικά από αξιωματικούς του Βρεταννικού στρατού στην Ινδία ή την Νότια Αφρική, οι οποίοι το φέρανε μαζί τους επιστρέφοντας στην πατρίδα. Μια σειρά βιβλίων τοποθετούνταν στη μέση ενός τραπεζιού ως φιλέ και άλλα δυο βιβλία χρησιμοποιούνταν ως ρακέτες για να χτυπάνε ένα μπαλάκι του γκολφ από τη μια πλευρά του τραπεζιού στην άλλη. Το πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης φιλοξενήθηκε στο Λονδίνο το 1926, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ιδρύθηκε το 1956.

Γιατί ένα παιδί να ασχοληθεί με το πινγκ πονγκ; Ποια οφέλη θα αποκομίσει από αυτού του είδους την αθλητική δραστηριότητα;

Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα αρκετά δημοφιλές άθλημα που μπορούν να εξασκηθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια.  Δεν απαιτεί μεγάλη μυϊκή υποστήριξη οπότε τα παιδιά μπορούν άνετα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αθλήματος. Τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα που ενδυναμώνει και γυμνάζει το παιδί είτε ασχολείται για λόγους ψυχαγωγίας είτε στοχεύοντας στον πρωταθλητισμό. Η προπόνηση των παιδιών  συμβάλλει στην ανάπτυξη της αερόβιας και της αναερόβιας ικανότητας, βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την ισχύ,  ενδυναμώνει την συναρμογή των μυών, αυξάνει την ευκαμψία και την ταχύτητα. Επιπλέον, λόγω της φύσης του αθλήματος το αθλούμενο παιδί εξασκεί και ενδυναμώνει τον οπτικοκινητικό του συντονισμό καθώς παρατηρεί διαρκώς τη μετακίνηση της μπάλας. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της εξάσκησης στο εν λόγω άθλημα είναι η αποφυγή τραυματισμών καθώς δεν προβλέπεται καμία επαφή με τον αντίπαλο παίκτη. Εκτός από σωματική άσκηση, η επιτραπέζια αντισφαίριση προσφέρει και πνευματικά οφέλη. Το παιδί σχεδιάζει στρατηγικές και αποφάσεις που  πρέπει να εκτελεστούν σε δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων.

 Σε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να εγγραφεί στα μαθήματα;

Πρόκειται για ένα άθλημα που μπορεί να επιλέξει να εξασκήσει ένα παιδί από τη στιγμή που φτάνει στο ύψος του τραπεζιού. Βέβαια, στις περιπτώσεις που ο γονιός αποσκοπεί να ασχοληθεί το παιδί σε επίπεδο πρωταθλητισμού τότε η ηλικία των 5 ετών θεωρείται ιδανική. Βέβαια, το άθλημα δεν είναι απαγορευτικό και για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (10-11 ετών) που μπορούν να το ξεκινήσουν για να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο δεξιότητας.